Tuesday, December 16, 2008

Lapan...

Zakri mengapai kamera DSLR yang dibelinya 2 tahun yang lalu dan bergegas menuju ke kereta Satrianya. Masih lagi awal, tapi dia perlu segera agar Sarah tak menunggu lama. Hari ini mereka ingin mendaki puncak yang tertinggi di dalam UTM. 

"Aku suka cara kau ambil gambar. Ringkas" Sarah memulakan bicara. Ketika itu mereka sudahpun setengah jalan ke menara cerap itu.

"Suka? Hmm bukan kau ke yang paling suka mengkritik? Tak cukup pengcahayaan la, salah tu la ini la... semuanya tak betul. Arwah mak aku pun tak macam kau tau"

"Aku suka membebel supaya kau boleh membaiki lagi mutu fotografi kau. Banyak gambar2 kau yang aku suka sangat"

"Kira betul la apa yang aku baca dalam majalah - perempuan tak selalu cakap terus. Suka berlapik. Macam mana lelaki nak faham."

"Eh, ke situ plak" tapi dalam hati Sarah cukup dia mengiakan. Tapi itulah uniknya ciptaan Tuhan. 

"Betul apa. Contohnya masa kau membodek Cik Farhan masa nak dapatkan markah tu. Punyalah angkat... lepas kuar je bilik, mak aih.. laser tak hengat kau ek"

Sarah tersenyum diam. Direnungnya bawah. Perempuan macam aku tak mampu nak berterus terang Z...

Snap, kamera Zakri berbunyi. "Cantik sekali gambar ni, wajah kau nampak tenang, ayu. Eh jap. Ayu ke kau? Hahaha..."

"Cet...! Siap kau!"

Sarah bingkas mengejar Zakri, dan berlari2 anak mereka ke menara cerap itu di bawah redup mendung petang.

-------------------------------

Zakri merenung gambar yang diambil itu 5 tahun lepas itu dari bawah bantalnya. Lalu disisipkan ke dalam celah2 buku di atas rak mejanya. Biarlah ia menjadi kenangan aku yang lepas... tak mungkin lagi aku dapat menemui jawapan darinya...